Data publikacji: 29.07.2011
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Nestlé poszerza realizację Cocoa Planu o Indonezję
Kategoria: technologie, towary konsumpcyjne
Firma Nestlé poszerzyła zasięg Cocoa Plan o rynek indonezyjski. Celem realizowanego projektu jest usprawnianie łańcucha dostaw kakao, podnoszenie jakości i wydajności jego upraw oraz poprawa warunków życia uprawiających je społeczności. Do końca 2015 roku planem zostanie objętych 10 tysięcy indonezyjskich rolników, a przewidywany wzrost produkcji kakao w tym kraju powinien sięgnąć 30%.
Firma Nestlé poszerzyła zasięg Cocoa Plan o rynek indonezyjski. Celem realizowanego projektu jest usprawnianie łańcucha dostaw kakao, podnoszenie jakości i wydajności jego upraw oraz poprawa warunków życia uprawiających je społeczności. Do końca 2015 roku planem zostanie objętych 10 tysięcy indonezyjskich rolników, a przewidywany wzrost produkcji kakao w tym kraju powinien sięgnąć 30%.
Indonezja, jako trzeci co do wielkości po Wybrzeżu Kości Słoniowej i Ghanie producent kakao na świecie może zyskać w ciągu najbliższych lat nawet do 4 milionów USD – z przeznaczeniem na szkolenia rolników, wsparcie łańcucha dostaw i rozwój upraw.
Nestlé od dziesięcioleci inwestuje w inicjatywy związane ze zrównoważonymi uprawami kakao. Od 2009 roku realizuje globalny plan noszący nazwę Cocoa Plan, który łączy liczne działania firmy mające na celu promowanie zrównoważonego i stałego zaopatrzenia w kakao. Jego celem jest stawienie czoła głównym problemom, które dotykają społeczności uprawiające kakao, zarówno z perspektywy ekonomicznej, społecznej jak i ekologicznej. Dzięki swojemu merytorycznemu i finansowemu zaangażowaniu Nestlé przyczynia się do podnoszenia jakości upraw, zwiększania ilości plonów i zapewniania rolnikom wyższego standardu życia.
W ciągu najbliższych 10 lat firma Nestlé zainwestuje 110 milionów CHF w realizację Cocoa Planu, który opiera się na wynoszącej 60 milionów CHF inwestycji w zrównoważone uprawy kakao prowadzonej w ciągu ostatnich 15 lat.
Kluczowymi obszarami Cocoa Plan Nestlé są:
Szkolenia rolników z technik podnoszenia wydajności upraw.
Inwestycje w badania mające na celu rozwój produkcji dzięki poszukiwaniu nowych odmian kakao.
Poprawa jakości kakao pozyskiwanego przez Nestlé.
Upraszczanie łańcucha dostaw.
Zwiększanie zysków dostawców firmy.
Wzmacnianie łańcucha wartości poprzez bliską współpracę z rolnikami.
Zwiększanie dostępu rolników do edukacji, czystej wody i urządzeń sanitarnych.
Wybrzeże Kości Słoniowej
W ramach Cocoa Plan na Wybrzeżu Kości Słoniowej Nestlé realizuje program motywacyjny skierowany do 20 spółdzielni rolniczych. W planach firmy na 2011 rok jest przekazanie rolnikom 600.000 wysokiej jakości, odpornych na choroby sadzonek wyhodowanych w Centrum Badań i Rozwoju w Abidjan (Wybrzeże Kości Słoniowej) oraz cykl szkoleń z zakresu dobrych praktyk w rolnictwie, który obejmie 5 tysięcy plantatorów.
Ekwador
Dzięki realizacji Cocoa Plan w Ekwadorze praktyczną i merytoryczną pomoc w zakresie podnoszenia jakości upraw otrzymało już ponad 1.500 plantatorów oraz 27 spółdzielni rolniczych. Od początku realizacji planu przy wsparciu Nestlé pozyskano już przeszło 2.250 ton kakao z certyfikowanych upraw.
Nestlé Cocoa Plan jest ważną inicjatywą na rzecz podnoszenia wydajności upraw kakao. Stanowi jeden z przykładów działań Nestlé zaangażowanych społecznie na wszystkich etapach produkcji – obejmując kolejne poziomy łańcucha wartości: odpowiedzialne rolnictwo, odpowiedzialną produkcję i odpowiedzialną konsumpcję.
Więcej informacji na temat Nestlé Cocoa Plan w Indonezji znajdą Państwo pod adresem:
http://www.nestle.com/Media/NewsAndFeatures/Pages/Nestle-Cocoa-Plan-extends-to-Indonesia.aspx?WT.mc_id=cocoaupdate_home_nf_27072011
Więcej informacji na temat Nestlé Cocoa Plan znajdą Państwo pod adresem:
http://www.thecocoaplan.com/
źródło: Biuro Prasowe Nestlé Polska S.A.
Załączniki:
Hashtagi: #technologie #towary konsumpcyjne